Prace badawcze nad czarnuszką

czarnuszka

Od roku 1959 opublikowano ok. 200 prac badawczych na temat czarnuszki. Swoje niezwykłe właściwości czarnuszka zawdzięcza specjalnym alkaloidom i saponinom i dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej z czarnego kminku (Oleum Nigellae) hamuje stany zapalne, działa przeciwbólowo i przeciw alergicznie. Wstrzymuje procesy auto agresji immunologicznej. Wspomaga również detoksykację i odnowę komórek organizmu. Hamuje agregację krwinek i działa przeciw zawałowo i przeciw zakrzepowo. Poprawia przepływ krwi przez naczynia krwionośne. Obniża poziom glukozy we krwi. Rozszerza oskrzela, zapobiegając dychawicy oskrzelowej. Zmniejsza objawy dusznicy bolesnej.

Alfa-hederyna w nasionach czarnuszki działa przeciw nowotworowo. Na tegorocznym spotkaniu the American Association for Cancer Research zaprezentowano odkrycie naukowców z Thomas Jefferson University wskazujące na na potencjał czarnuszki siewnej (Nigella sativa) w leczeniu i profilaktyce raka trzustki. To pierwsze badania nad takim wykorzystaniem czarnego kminku w leczeniu nowotworu trzustki. Rezultaty badań wnioskują, że czarnuszka siewna może wpływać na zmniejszenie wielkości guzów nowotworowych oraz hamować ich rozwój i przerzuty. Może również zmniejszać ilość stanów zapalnych w obrębie trzustki.

Sklep

Na co działa czarny kminek

czarnuszka egipska

Wiele naturalnych środków leczniczych doskonale znamy od wieków. Takim przykładem jest czarny kminek, znany od czasów starożytności. Jest on lekarstwem dobrym właściwie na wszystko. Również wzmacnia nasz organizm pod każdym względem. Z takiego też powodu trzeba zaopatrzyć się w kminek czarny, próbować się nim leczyć. Czarnuszka jest bardzo zdrowa przede wszystkim dlatego, że zawiera wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe, które potrzebne są dla każdego z nas. Warto więc zwrócić na ten fakt uwagę i skorzystać z możliwości, jakie daje nam olej z czarnego kminku, czy też ten sam lek podany w formie kapsułek. W połączeniu ze spirulina bowiem, używanie tych elementów pozwoli osiągnąć dobre zdrowie i zabezpieczyć się przed wszelkimi ewentualnymi nieprzyjemnościami, które czekać nas mogą, gdy odporność naszego organizmu jest zbyt słaba.

Sklep

Zastosowanie

Od wieków czarnuszka (czarny kminek) była używana w rejonach Azji, Afryki i Bliskiego Wschodu jako remedium na przeróżne choroby.

Czarny kminek jest zalecany przede wszystkim przy:

  • alergiach i stanach zapalnych,
  • obniżonej odporności organizmu,
  • podatności na infekcje
  • przeziębieniach
  • astmie i problemach z układem oddechowym

Surowcem czarnego kminku są nasiona i olej czarnuszkowy - Semen et Oleum Nigellae Sativae. Nasiona czarnuszki mielone można używać do przygotowania np. wywaru. Wyciąg olejowy z nasienia czarnuszki można zażywać doustnie lub stosować na skórę do wcierania i okładów. Olej czarnuszkowy jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole i olejek eteryczny (tymochinowy). Olej tłusty z czarnuszki ma bardzo dużą wartość odżywczą oraz leczniczą.

O przeznaczeniu czarnuszki wiele osób w Polsce zapomina. Wynika to z faktu, że polska odmiana czarnego kminku była głównie stosowana nie jako panaceum, lecz jako przyprawa, szczególnie w piekarnictwie. W "Herbarzu Polskim" Marcina z Urzędowa (1599r.) jest wzmianka o czarnuszce jako dodatku do chleba: "Nigella ludzie pospolicie znają, bo chleb z nią jadają, a bywa smaczny i zdrowy".

Obecnie na licznych uniwersytetach roślina ta przeżywa swój renesans. W ostatnich latach pojawia się coraz więcej badań naukowych potwierdzających tradycyjne zastosowanie czarnuszki siewnej.

Sklep