OLEJ Z CZARNUSZKI

olej z kminku

Olej z czarnuszki miodowy do ciemnobrązowego olej otrzymywany z tłoczenia nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa). Lekko gorzkawy w smaku, o intensywnym, korzennym zapachu.

Olej pełni funkcję przeciwutleniacza, który stabilizuje i chroni nienasycone kwasy tłuszczowe i fosfolipidy wchodzące w skład błon komórkowych przed uszkodzeniem ze strony wolnych rodników.

Główne składniki:

  • olej parafinowy
  • olej rycynowy
  • przeciwutleniacze
  • olej z czarnuszki

1. Olej parafinowy, parafina ciekła, mieszanina ciekłych alkanów i naftenów, bezbarwna, oleista, bezwonna ciecz, pozbawiona smaku; nie miesza się z wodą i alkoholem etylowym, miesza z chloroformem, eterem dietylowym, olejkami eterycznymi. Temperatura topnienia nie przekracza 00C. Otrzymywana przez próżniową destylację ropy naftowej, usunięcie składników kwaśnych i zasadowych oraz rafinację dymiącym kwasem siarkowym(VI). Stosowana w przemyśle farmaceutycznym (do wyrobu emulsji i maści), kosmetycznym i spożywczym.

2. Olej rycynowy, olej rącznikowy (łac. Oleum Ricini, Oleum Palmae Christi) − produkt roślinny, otrzymywany z nasion byliny (w Polsce roślina roczna) – rącznika pospolitego przez wyciskanie oleju na zimno i wygotowywanie z wodą. Takie postępowanie pozwala na rozkład toksycznej toksoalbuminy – rycyny, której obecność w nasionach sprawia, że ich zażycie może wywołać śmiertelne zatrucie.

Głównym (ok. 80%) składnikiem oleju rycynowego jest 18-węglowy monogliceryd kwasu rycynolowego.

W jego składzie znajdują się również mniejsze ilości glicerydów kwasów olejowego, linolowego i innych.

Olej rycynowy to gęsta ciecz, bezbarwna lub jasnożółta. Na powietrzu gęstnieje, ale nie twardnieje.

Jest stosowany do produkcji oleju tureckiego, kwasu sebacynowego, jako dodatek do paliw, smarów, farb, lakierów itp. Jego roczna produkcja na świecie wynosi ok. 1 mln ton, głównie z plantacji w Egipcie i Indiach.

Stosuje się go też w lecznictwie jako środek przeczyszczający. Za takie jego działanie odpowiedzialny jest zawarty w nim kwas rycynolowy, który po uwolnieniu (pod wpływem enzymów trawiennych) z glicerydów wchodzi w reakcję z zawartymi w treści jelitowej jonami sodu (Na+). Tworzy się w ten sposób mydło sodowe kwasu rycynolowego, które drażni błonę śluzową jelita cienkiego, co pobudza jego perystaltykę. Olej rycynowy stosuje się w dawce 1 ÷ 2 łyżek stołowych.

Olej rycynowy stosowany jest również w olejach do silników spalinowych, jako dodatek uszlachetniający pracę silnika – zapewnia lepsze smarowanie.

Oleju rycynowego nie wolno używać w czasie ciąży, gdyż może powodować powikłania w przebiegu ciąży i poronienia.

3. Przeciwutleniacze (antyoksydanty, antyutleniacze) – grupa związków chemicznych, które same występując w małych stężeniach (w porównaniu z substancją podlegającą utlenianiu), wstrzymują lub opóźniają proces utleniania tej substancji. Każdy przeciwutleniacz może występować w roli prooksydanta.

W głównej mierze przeciwutleniacze to naturalne substancje roślinne, które wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka, ale przeciwutleniaczami mogą być także jony metali przejściowych (manganu, cynku, selenu).

Olej z czarnuszki zawiera bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla organizmu. Trzeba podkreślić, że kwasy te stymulują wytwarzanie prostaglandyn – substancji o funkcji hormonów. Wpływają one na wiele podstawowych funkcji organizmu. Nienasycone kwasy tłuszczowe należy regularnie uzupełniać, ponieważ ludzki organizm nie potrafi sam ich produkować. Kwas linolowy to jeden z niezbędnych kwasów tłuszczowych z grupy Essential Fatty Acid (EFA). Wpływają one korzystnie na kondycję całego ciała, stymuluje wzrost włosów i reguluje metabolizm.

W wielu krajach świata olej stosowany jest przy: infekcjach dróg oddechowych i zatok, różnego rodzaju opryszczkach, infekcjach dróg moczowych, grzybiczych zakażeniach skóry, błon śluzowych i jelit, zaburzeniach trawienia, nadkwasocie, chorobach wrzodowych, a także alergiach skórnych i pokarmowych, trądzikach i zaburzeniach hormonalnych.

Wskazania:

Sklep