Olej z czarnuszki w kosmetyce

Oprócz tego, że czarnuszka dobroczynnie wpływa na nasze zdrowie, okazuje się, że jest także doskonałym sposobem na piękniejszą skórę i włosy. Właściwości pielęgnacyjne oleju z czarnuszki są powszechnie znane i od lat stosowane w profesjonalnej kosmetyce. Olejek z nasion czarnuszki wykazuje działanie antybakteryjne. Stosowany zewnętrznie wspomaga leczenie łupieżu, trądziku i liszajów. Ponieważ olej czarnuszkowy przyspiesza procesy regeneracyjne naskórka i łagodzi objawy alergii, stosuje się go w terapii atopowego zapalenia skóry i łuszczycy. Nałożony bezpośrednio na skórę chroni ją przed działaniem czynników zewnętrznych, np. poparzeniami słonecznymi, oraz łagodzi już zaistniałe podrażnienia. Olejek z czarnuszki może być stosowany zarówno do użytku wewnętrznego, jak i zewnętrznego. Dodaje się go do wielu kremów, szamponów, balsamów czy masek. Można go używać na cerę tłustą, trądzikową, suchą i mieszaną.

Olej z czarnuszki w kuchni

Oprócz tego, że czarnuszka ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych, jest także świetną przyprawą. Olej z czarnuszki ma ostry, lekko gorzkawy i dość specyficzny smak, dzięki czemu idealnie komponuje się z wieloma daniami. Czarnuszka nadaje potrawom głęboki, korzenny posmak, uwydatniając ich naturalny aromat. Olej czarnuszkowy zawsze stosujemy na zimno – wysokie temperatury pozbawiają go właściwości odżywczych. Można nim polewać sałatki, dodawać do sosów, a nawet dolewać do zup (pamiętając, by wlewać go już na talerzu). W oleju z czarnuszki można wreszcie umoczyć świeży, chrupiący chleb, tworząc w ten sposób pyszną i zdrową przystawkę. Olejek z czarnuszki doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań bazujących na naturalnym jogurcie lub twarogu. Olej z nasion czarnuszki nadaje się także do picia na czczo lub przed posiłkiem: zalecana dawka dla osoby dorosłej to 1 łyżeczka dziennie.

w kuchni

Nadaje potrawom głęboki, korzenny posmak
Najzdrowszy na zimno
Do picia na czczo lub przed posiłkiem

w kosmetyce

Łagodzenie objawów alergii
Przyspiesza procesy regeneracyjne naskórka
Działa antybakteryjnie